Hailuodon Marjaniemi sijaitsee Hailuodon saarella Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa Suomessa. Tämä historiallinen kylä on tunnettu upeista merellisistä maisemistaan ja ennen kaikkea majakastaan, jota kutsutaan myös Perämeren helmeksi. Alueen vanhat suojellut rakennukset avaavat näkymän merenkulun purjelaiva-aikaan 1700- ja 1800-luvuilla.

Luotsaus

Ennen nykyaikaisia navigointijärjestelmiä majakat ja luotsiasemat olivat elintärkeitä merenkulkijoiden ohjaamisessa merialueilla. Luotsit nousivat laivoihin Hailuodon Marjaniemestä jo 1700-luvun loppu puolelta ja niin he tekevät vieläkin. Luotsauksella on edelleen merkittävä rooli turvallisuuden varmistamisessa vaikeissa vesissä. Marjaniemessä voit nähdä luotsien käytössä olleita vanhoja rakennuksia ja oppaan kanssa myös kuulla tarinoita niistä.

Majakka

Hailuodon Marjaniemen majakan suunnitteli arkkitehti Axel Hampus Dahlström ja se valmistui 1871. Valo siihen sytytettiin seuraavana vuonna 1872 ja siitä lähtien se on ollut toiminnassa auttaen merenkulkijoita navigoimaan Perämerellä. Majakka on 25 m korkea ja se on yksi Hailuodon korkeimmista paikoista. Kiipeämällä 110 porrasta, pääset katsomaan kauas horisonttiin ja nauttimaan upeasta näkymästä. Samalla voit kuvitella kuinka luotsit ovat ohjanneet aluksia turvallisesti näillä vesillä.

Hailuoto Marjaniemi, Hailuodon Majakka, Retki Hailuotoon,

Marjaniemen majakka

Majakka on nykyään avoinna kesäisin ja aukioloajat löydät Visit Hailuoto sivustolta:
https://www.visithailuoto.fi/majakka
Koska rakennus on suojeltu siellä voi vierailla vain oppaan kanssa.

Kalastajakylä

Marjaniemessä sijaitsee myös vanha kalastajakylä, joka on sijainnut paikallaan aina 1850-luvulta alkaen. Näihin mökkeihin tultiin asumaan sataman viereen, kun mentiin kalastamaan mm. silakkaa, siikaa tai merilohta. Nykyään rakennukset ovat yksityisinä kesämökkeinä.

Hiekkaranta

Marjaniemen pitkä hiekkaranta antaa mahtavat puitteet helteisille rantapäiville. Vesi on matalaa eikä rannalla ole äkkisyvää, joten uiminen on turvallista myös lapsille. Ranta-alueella sijaitsee myös esteetön luontopolku, jonka kylttien avulla pääset tutustumaan alueen luontoon omatoimisesti.

Ravintolat

Jos nälkä yllättää, Marjaniemessä sijaitsee neljä ravintolaa ja yksi kahvila:

  1. Hailuodon halstarista saa makoisaa kalakeittoa ja sieltä voi ostaa kalatuotteita myös kotiin vietäväksi.
  2. Ravintola Frans sijaitsee vanhalla luotsiasemalla ja toimii á la carte-ravintolana.
  3. Ravintola Aava sijaitsee Luotsihotellissa.
  4. Café Kaija sijaitsee vierassatamassa.
  5. Kesäkahvila Hailuodon Helmi sijaitsee kalastajakylässä.

Ravintoloista ja kahviloista lisätietoa täältä:
https://www.visithailuoto.fi/ravintolat

Opastettu retki

Jos haluat vaivattomalle retkelle Hailuotoon ilman jonotusta lauttarannassa, katso tästä:
https://tonttutarmonpaja.fi/retki-hailuotoon/

Hailuodon paikallisoppaat ry. järjestää opastettuja kiertokävelyjä Marjaniemessä:
Tiedustelut ja varaukset:
hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com / 040 556 2572.